onsdag 26 mars 2014

3 sårbara och 3 optimala platser


Sårbara
      Optimala
Japan
      Sverige (Skåne)
Haiti  
      New York
Syrien
      Frankrike (Paris)




Sårbara platser

Japan är en väldigt sårbar plats eftersom det först och främst ligger ute i havet. Eftersom det ligger ute i havet så ligger det också väldigt nära en så kallad kollision av jordens plattor. När dom plattorna kolliderar så kan det bli en jordbävning och ibland även ett vulkanutbrott. Just nu så finns det vulkaner på Japan som är inaktiva men dom kan blossa upp närsomhelst. Något många människor i Japan dör av är tsumanin, dock så rasar nästan aldrig japaners hus eftersom dom är väldigt duktiga på o bygga sina hus rätt. Tsumanis har någon gång innan förstört kärnkraftverk o då släpptes många giftiga ämnen ut. Vad man då kan göra för att förebygga att detta händer är att byta ut kärnkraftverk mot t.ex vattenkraft. 


Haiti, precis som Japan, drabbas också ibland av jordbävningar. Dock så är inte människorna i Haiti lika bra på att bygga sina hus rätt som japanerna är och därför blir det ett stort problem för dom i Haiti. Husen är ihop tryckta på sluttningar så det finns alltid en risk för översvämningar. Dom översvämningarna kan förstöra el- och vattenledningar. Vad man då kan göra för att undvika sådana naturkatastrofer är att t.ex få hjälp från japanerna, människorna i Haiti är, som jag tidigare skrev, inte alls bra på att bygga sina hus rätt och därför blir det svårt när översvämningarna kommer. Man kan då ta hjälp av japanerna eftersom dom är väldigt bra på att bygga hus som skyddar och inte kommer ta lika mycket skada. 


Syrien är en sårbar plats rent politiskt pga många olika konflikter inom politiken. Syrien är en väldigt dålig plats att vara på pga dom stora konflikterna eftersom man riskerar att bli dödad nästan var som helst. Inte ofta, men det förekommer jordbävningar också. Om det skulle ske så skulle antagligen husen inte ha klarat sig och dom skulle ha orsakat stor skada. Vad man kan göra för att hjälpa Syrien är att t.ex avsätta presidenten, alltså få ett bra liv inom demokratin. Man sparar enorma summor pengar ifall krigen slutar och istället lägga pengarna på andra saker. Och t.ex ifall det skulle ske en jordbävning så skulle man kunna förebygga skador på husen och göra dom starkare. 




Optimala platser

Sverige (Skåne) är en av världens bästa platser att på bo. Därför att vi drabbas inte av naturkatastrofer, vi har demokrati vilket betyder att alla får tycka och tänka vad dom vill och vi förorenar inte lika mycket som andra länder. Vi har heller inga klimat problem som t.ex enorm torka eller vulkaner som kan få utbrott. Något som också är väldigt bra är våra odlingsmarker, vår odlingsmark är en av världens bästa och vi kan odla två gånger per år. Höstodling och vårodling. Allt detta visar på att Skåne är en optimal plats och inte en sårbar plats. Allt detta leder till att människan kan leva ett bra liv och då kommer också fler människor vilja flytta hit, det betyder också mer pengar. Ett problem dock med att många människor kommer vilja flytta hit är att dom kommer behöva ta sig till sina jobb, och dom flesta i Sveriges befolkning använder sig av bil. Bilar släpper ut gas och vårt samhälle kommer bli förorenat. För att förhindra alla dessa avgaserna så kan dom flesta t.ex börja ta tåg eller tunnelbana, vi ska alltså försöka dela upp det jämnt. 


New York har en väldigt stor befolkning och är ett stort land, dock så lider landet inte av överbefolkning eftersom dom har resurser. Klimatet är bra i landet och det påminner faktiskt lite om det klimatet vi har här i Sverige. Utbildningen är bra och det leder ju i sin tid till bra jobb, och bra jobb hjälper landet eftersom vi tjänar in mycket pengar på det sättet. Demokratin är också bra, det är i stort sett samma som i Sverige. New York måste fortsätta med samma goda ekonomi för att inte skapa problem och dom måste också vara försiktiga med befolkningen så det inte blir överbefolkat. För att förhindra att landets ekonomi blir sämre så kan man t.ex lägga pengarna på rätt saker så den goda ekonomin fortsätter, New York är ett väldigt rikt land och därför går ekonomin så bra. 



Paris är ett väldigt bra ställe att bo på eftersom klimatet är bra, alltså lagom varmt eftersom det ligger i den tempererade zonen. Det regnar dessutom lagom mycket och inlandsklimatet är tempererat. Det finns heller ingen risk för att det ska bli vulkanutbrott eller liknande som skadar Paris eftersom det ligger hyfsat långt ifrån plattornas punkt. Livslängden är hög eftersom det bor rätt många människor där och landet utvecklas framåt eftersom utbildningen är väldigt bra. Det enda man har och klaga på i Paris är att dom släpper ut för mycket koldioxid och har problem med utsläppen som förorenar staden. Dom har pga av det bestämt att man bara får åka bil vissa dagar i veckan och dom har också gjort så det är gratis att åka buss eller tåg. Vad man kan göra för att förhindra att Paris blir helt förorenat är att stänga av trafiken helt, det skulle nog inte hålla i längden men dom skulle iallafall bli av med all koldioxid i luften. Om man då väljer att stänga av all trafik så kan man istället satsa på t.ex gasbussar eller andra fordon som inte släpper ut lika mycket koldioxid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar