tisdag 20 november 2012

HKK - Laga en måltid


HKK - laga en måltid

Måltid: Hamburgare och klyftpotatis

Hälsa: 
Vi kollade vad vi hade för ingredienser och sen kollade vi upp vad vi hade tagit med från matcirkeln. Vi fick med sallad och gurka från grönsaks-delen, klyftpotatis från rotfrukter och potatis-delen, hamburgare-bröd från bröd, mjöl och gryn-delen, riven ost från mjölk och ost-delen och biff från kött, fisk och ägg-delen. Vi hade också ganska rent i köket vi jobbade i eftersom vi ville tänka på hälsan. 

Miljö: 
Vi använde oss av ekologiska ingredienser, t.ex osten vi använde. Vi gjorde egna hamburgare istället för att köpa färdiga från affären och det är både billigare och miljövänligare. 

Ekonomi: 
Vi tänkte inte så jätte ekonomiskt när vi lagade vår måltid. Men som jag skrev innan så gjorde vi egna hamburgare istället för att köpa färdiga och det blir billigare. Det hade blivit billigare ifall vi hade gjort hamburgare-bröden själva också men det gjorde vi inte. 

Varför vi ville göra måltiden: 
Vi ville göra den för att vi båda tyckte att hamburgare och klyfpotatis är gott och verkade inte så speciellt svårt att göra. Så vi ville göra något som var rätt enkelt men ändå gott. Vi gick som sagt igenom vilka saker vi hade med från matcirkeln och la till/tog bort några ingredienser när det behövdes. 

Ingredienser till hamburgaren:
  • 150 g nötfärs
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • 1 msk vatten

Ingredienser till potatisen:
  • 5 potatisar
  • 1 och 1/2 msk flytande matfett
  • 2 krm salt

Tillbehör:
  • Varsitt hamburgarebröd
  • 3 gurkskivor var
  • 2 ostbitar
  • 2 dl strimlad sallad


Hur vi gjorde:
Vi började först med potatisen eftersom att samtidigt som potatisen var i ugnen så kunde vi börja med hamburgarna. När vi gjorde potatisen så började vi med att sätta på ugnen på 225°. Sedan skulle vi skala och skölja potatisen. Sedan skulle vi dela potatisen i klyftor och lägga dom i en skål. Potatisen skulle vara inne i ugnen i 15 minuter och då passade vi på att börja med hamburgarna. Först skulle vi hälla i lite av ingredienserna i en skål och börja forma hamburgarna. Efter det skulle vi bryna hamburgarna cirka 3 minuter på varje sida. När hamburgarna hade stekt klart så skulle vi lägga i alla tillbehör. Dvs gurka, ost och sallad. När potatisen var klar så serverade vi upp allting och sedan började vi äta. 

Reflektion: 
Jag tycker att måltiden blev bra. Vi kunde ha gjort potatisen lite bättre men annars så var det i stort sett perfekt. Vi la upp måltiden på ett fint sätt och vi jobbade aktivt hela tiden. Konsistensen blev också ganska bra. Uppgiften handlade bland annat om att kunna handskas med nötfärs och det tycker jag att jag och Adrian gjorde bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar